Sunday, March 17, 2013

Upoznajte Novi Sad






U ovom tekstu ću se truditi da o Novom Sadu pišem samo iz ugla gradnje odnosno promena koje su donele prethodne godine na polju nekretnina tj. stvaranja urbanih sredina u samom gradu.
Poznato je da je Novi Sad doživeo ekspanziju s početkom dvehiljaditih godina i bio najveće gradilište u Srbiji koje je iza sebe ostavilo mnogo problema za naredne generacije i pokazalo potkupljivu prirodu političara našeg grada.
Dobio je Novi Sad novo arhitektonsko ruho, nove zgrade i čak je u jednom trenutku delovalo da se razvija u dobrom pravcu ali je štancanje zgrada dovelo do pada kvaliteta stanova koji su pravljeni od svakakvih materijala pa se već nakon par godina moralo ponovo investirati u popravku tek kupljenih stanova.
Rušenjem '' ruralnih'' sredina tj delova grada sa kućama kao što su Detelinara, Podbara, Grbavica, Telep, smo izgubili na zelenim površinama, stazama za pešake, o biciklističkim ne treba ni pričati a parking?
E, parkiranje je najzanimljiviji deo priče jer je to gotovo avantura jer se na mestu gde je bila kuća izgradila zgrada sa 5 spratova i 5 parking mesta...dovoljno?
To su samo neki od problema a treba spomenuti i neuknjižene stanove, potom stanove sa više vlasnika, zgrade bez upotrebne dozvole pa zimi nema grejanja...
Stoga, zaista treba biti obazriv kada je u pitanju kupovina stana.
Ja bi predložio da se kupi stan na Limanu jer je to stara gradnja, kvalitetna a ima i parkinga kao i na Novom Naselju koja je možda i najuređenija celina u Novom Sadu a napravljena je u prošlom veku.
Novo Naselje ima bukvalno sve što je potrebno jednoj porodici a to znači da postoji mesto za parking automobila, zelenila na pretek, igrališta za decu kao i sportskih terena što ga čini jednim malim gradom u gradu.
To bi bio moj izbor a u jednom od narednih tekstova ću se detaljnije osvrnuti na svaki deo grada kako bi vam olakšao izbor vašeg novog doma.







0 comments:

Post a Comment