Saturday, April 6, 2013

Grbavica u Novom Sadu kao mesto za život


Novi Sad je u protekloj deceniji preživeo veoma velike promene. Od strukture i broja stanovništva do izgleda gde su ruralni delovi grada dobili urbani izgled i postali atraktivni za život dok su  cene nekretnina  vrtoglavo skočile, vinule se u nebesa zbog naglog priliva novca nakon prodaje '' Apatinske pivare'' i drugih preduzeća ali i pad nakon proglašenja svetske ekonomske krize.
Naravno, nisu cene  pale u toj meri koliko se misli.
No, Grbavica je zajedno sa Detelinarom doživela najveće promene u strukturi stanovništva ali i preobražaj u potpuno urbanu sredinu sa izgrađenim novim zgradama, marketima, po kojim parking mestom i igralištem za decu.
Ulice Grbavice ponosno nose imena poznatih pisaca i pesnika kao što su : Tolstojeva, Antona Čehova, Gogoljeva, Danila Kiša, Puškinova, Alekse Šantića i druge.
Blizina Sportskog poslovnog centra: '' Spens '', Limanske pijace, Merkatora, domova zdravlja, pa i limanskog parka kao i svih fakulteta, daje Grbavici na ceni i atraktivnosti.
Grbavica je deo grada u kojoj se odomačila i stara Novosadska kafana '' Piroš Čizma '' koja na žalost više ne radi ali služi Novosađanima kao orjentir i putokaz.
Grbavica vam pruža realan osećaj da vam je sve blizu i da svuda stižete za 5 minuta što je istina i nije vam preko potreban automobil da biste stigli do centra grada na posao ili u neki od popularnih kafića i klubova.
Kupovinom  stana na Grbavici dobijate sve što sam spomenuo i to je omiljeni deo grada za studente a manje omiljen za porodične ljude koji žele da se odmore od buke ili prošetaju sa decom.
Šetnja Grbavicom je ponekad mučan posao zbog buke automobila jer je Grbavica veoma prometna, posebno ulica Miše Dimitrijević, a parkinzi kao pešačke staze, nisu uređene. Biciklističkih staza nema.
Velika je muka za roditelje što svoju decu ne mogu da puštaju samu da se šetaju zbog neprilagođene brzine i učestalosti automobila, nema dovoljno parking mesta a još manje  zelenih površina koje su se zapostavile u poslednjoj deceniji.
Grbavici nedostaje sadržaja za decu ali i stare sugrađane, postala je suviše urbana a potrebe stanovnika su zapostavljene zarad dobijanja više kvadrata.
Toliko o Grbavici u ovom tekstu.

Hvala vam na čitanju a ako vam se dopao tekst, budite slobodni da ga podelite sa prijateljima na Facebooku i ostalim socijalnim mrežama.
A ako vam zatreba pomoć pri kupovini nekretnine ili prodaje, kontaktirajte me putem telefona ili emaila.
Srdačan pozdrav
Ćazim Salihi
061 66 22 851
cazim.salihi@gmail.comVaš broker za nekretnine.






0 comments:

Post a Comment